Templates by BIGtheme NET
Don't Miss
Home » GMO Zanieczyszczenia » Włoskie sklepy wycofują Nutellę ze sprzedaży a Niemieckie sklepy kinder czekolade

Włoskie sklepy wycofują Nutellę ze sprzedaży a Niemieckie sklepy kinder czekolade

Ferrero ma spory problem ze swoim sztandarowym produktem. W wyniku podania przez europejski nadzór ds. żywności informacji o skł2adnikach mogących powodować raka, część włoskich sklepów zdecydowała się zdjąć Nutellę z półek. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegał w maju ubiegłego roku, że w oleju palmowym wykorzystywanym do produkcji Nutelli znajdują się czynniki rakotwórcze, powstające przy podgrzewaniu oleju do temp. 200 stopni Celsjusza. Według urzędu nawet umiarkowane spożycie słodkiego kremu stwarza ryzyko wystąpienia raka u dzieci – donosi brytyjski „Independent”. Choć w dużej grupie słodyczy wykorzystuje się olej palmowy, najbardziej dostało się właśnie Ferrero za Nutellę. Kilka sklepów we Włoszech – włączając w to największą sieć supermarketów w kraju – postanowiło zbojkotować produkt i wycofać go ze sprzedaży „na wszelki wypadek”. W odpowiedzi na zarzuty Ferrero poinformowało, że nie zamierza zrezygnować z wykorzystywania oleju palmowego w produkcji kremu. – Stworzenie Nutelli bez tego składnika sprawiłoby, że stałaby się jedynie substytutem dla prawdziwego produktu – byłby to krok w tył – powiedział Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero w rozmowie z agencją Reutera. W tym przypadku zdecydował się na kampanie reklamową, mającą zdementować ryzyko występowania czynnika rakotwórczego w produkcie.

Kinder Czekolada dołączyła do produktów, których spożycie może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowalności na nowotwory. Niemiecka organizacja zajmująca się kontrolą żywności wezwała do wycofania popularnych batoników ze sprzedaży. Kinder Czekolada razem z innymi słodyczami została przebadana pod kątem występowania czynników kancerogennych. Okazało się, że wspomniane czekoladki cechują się wysokim prawdopodobieństwem wystąpienia substancji odpowiedzialnych za rozwój nowotworu – donosi serwis The Independent. W 3 z 20 testowanych produktów wykryto węglowodory aromatyczne. Oprócz Kinder Czekolady na liście znalazły się praliny Fioretto Nougat Mini produkowane przez firmę Lindt oraz batoniki Sun Rice Classic Schoko-Happen. Ferrero tłumaczy, że węglowodory aromatyczne powszechnie występują w środowisku i mogą przenikać do produktów spożywczych, w związku z czym ograniczenie ich jest niezwykle trudne. Firma zapowiedziała jednak wzmożoną pracę nad rozwiązaniami, które pozwolą uniknąć migracji czynników kancerogennych do produkowanej przez nią żywności. zrodlo:m.bankier.pl/

About Christopher

Christopher
Prezes portalu Galaktica
GotLink.pl

© Copyright 2017, All Rights Reserved